Espresso Davinci

Support

  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: (+30) 2103477150
  • ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00 - 17:00

Ιστορία Καφέ

istoriakafe.jpg

Το φυτό από το οποίο προέρχεται ο καφές είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος που μοιάζει πολύ με την κερασιά. Ονομάζεται καφεόδεντρο ή καφέα.

 

Ο μύθος λέει ότι ο καφές ανακαλυφθηκε από ένα βοσκό του οποίου οι κατσίκες βρίσκονταν σε υπερδιέγερση κάθε φορά που έτρωγαν τους κόκκινους καρπούς των καφεόδενδρων.Ο βοσκός έκοψε ένα κλαδί και το πήγε σ’ένα μοναχό ο οποίος έβρασε τους καρπούς και ήπιε το ζουμί τους. Ήταν όμως πικρό και το πέταξε στη φωτιά. Τότε το μέρος γέμισε μ’ ένα υπέροχο και μεθυστικό άρωμα και η ανθρωπότητα ανακάλυψε το καβούρδισμα του καφέ.

Η ιστορία όμως υποστηρίζει άλλα.

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία όπου η καφέα arabica μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος. Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa που σημαίνει «αυτό που εμποδίζει τον ύπνο.»

Από την Αφρική ο καφές πέρασε στην Υεμένη όπου τον μετέφεραν σκλάβοι από το σημερινό Σουδάν. Η πρώτη αναφορά από τους μουσουλμάνους γίνεται περίπου στο 900 μ.Χ. στα γραπτά του Πέρση γιατρού Ραζί και υπολογίζεται ότι η παρασκευή του καφέ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα άρχισε γύρω στον 14ο αιώνα. Η πρώτη λεπτομερής αναφορά που έχουμε για την προέλευση και τη χρήση του καφέ ήταν μια εργασία που αναφέρεται ότι ο πρώτος που καθιέρωσε τη χρήση του καφέ ήταν ο μουφτής του Άντεν(ερμηνευτής του Κορανίου) τον 14ο αιώνα.

Από την Υεμένη ο καφές διαδόθηκε βορειότερα στη Μέκκα και τη Μεδίνα και από εκεί στις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αφρικής. Η ιδιότητα του καφέ να καταπολεμά την υπνηλία τον έκανε πολύ δημοφιλή καθώς ενώ το Κοράνι απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ ο καφές θεωρήθηκε πολύ καλό υποκατάστατο. Έτσι, τα καφεποτεία έγιναν τόποι συνάθροισης, συζητήσεων και τζόγου.

Ο καφές πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία στα τέλη του 16ου αιώνα. Εκεί συνάντησε δριμύτατη κριτική από την Καθολική Εκκλησία καθώς πολλοί πίστευαν ότι ο Πάπας έπρεπε να απαγορεύσει τον καφέ σαν απειλή προς τον χριστιανισμό. Προς μεγάλη τους έκπληξη ο Πάπας τον δοκίμασε και τον βρήκε εξαίσιο και έτσι τον "βάπτισε" Χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645.

Στο τέλος του 17ο αιώνα, ο καφές (με τη μορφή του φυτού) ταξίδεψε στην Αμερική. Το φυτό μεταφυτεύτηκε στο νησί Μαρτινίκα της Καραϊβικής και από εκεί στις υπόλοιπες τροπικές περιοχές της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής και έτσι έγινε ο πρόγονος εκατομμυρίων δένδρων.

 

Παγκόσμια παραγωγή

istoriakafe2.jpgΤο 2011 η Βραζιλία ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή του πράσινου καφέ, και ακολουθούν το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Κολομβία..
Οι σπόροι από διαφορετικές χώρες ή περιοχές μπορούν συνήθως να διακριθούν από τις διαφορές στη γεύση, το άρωμα, το σώμα και οξύτητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά της γεύσης εξαρτώνται όχι μόνο από την περιοχή καλλιέργειας του καφέ, αλλά και από γενετικές ποικιλίες και την επεξεργασία.Οι ποικιλίες είναι γενικά γνωστές από την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται, όπως Κολομβίας, Java και Kona.


 

Ποικιλίες καφέ

istoriakafe3.jpg

Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδενδρου ή καφέας τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: Arabica & robusta

Η ποικιλία arabica. Είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική χερσόνησο Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι της ποικιλίας 'arabica'. Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα, διαθέτει μία πολύ εκλεπτυσμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1%καφείνη. Οι σπόροι του καφέ Arabica καλλιεργούνται στη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Αφρική, την Αραβία, και την Ασία.

Η ποικιλία robusta. Η ποικιλία robusta είναι ανθεκτικότερη από την arabica στις ασθένειες του φυτού, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεΐνης που περιέχει (η καφεΐνη μπορεί να παραλύσει και σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο). Είναι ένα "εύρωστο" είδος με υψηλή παραγωγή ανά φυτό. Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει μία πιο δυνατή, σκληρή γεύση. Η ποικιλία robusta, που αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά-υγρά κλίματα, στα οποία η arabica δεν ευδοκιμεί. Οι σπόροι καφέ Robusta καλλιεργούνται στη δυτική και κεντρική Αφρική, σε όλη την Νοτιοανατολική Ασία, και σε κάποιο βαθμό στη Βραζιλία.

 

εγγραφη στα newsletter

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Οδός 79 - Αθήνα 11855, Ελλάδα

Τηλέφωνο 210 34 77 150

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΩΡΑΡΙΟ

Δευ-Παρ: ....... 9.00 με 17.00

 

 

Top of Page